Hogyan kell gondoskodni egy Juncus növényről

 

A Juncus (Juncus spp.) nedves talajban nő tavakban, patakokban vagy a háztáji víz közelében. A juncusnak több száz fajtája létezik, amelyek jellemzően szívósak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának 4–9. növénykeménységi zónájában. Egyes fajták függőlegesen zöldtől halványzöld fűszálakból álló szökőkutakat hoznak létre, míg mások spirál- vagy dugóhúzó levelekkel rendelkeznek. A megfelelő gondozás egészségesen és vonzóvá teszi ezt az évelő vizes élőhelyet.

Vízelvezetés és napsugárzás

A mocsaras, nedves talaj, például a tó pereme közelében vagy egy nedves esőkertben található terület biztosítja a legjobb talajviszonyokat a juncus növények számára. Egyes fajták, mint például a lágy rohanás (Juncus effusus), amelyek az USDA 4–9. zónájában szívósak, elviselik az időszakos kiszáradást, majd az áradásokat, így alkalmasak a táj alacsonyan fekvő vízelvezető ágyaira.

Biztosítson a juncusnak teljes, egész napos napfényt. Egyes fajták, mint például a kemény rohanás (Juncus inflexus), az USDA 4-től 9-ig terjedő zónája, szintén elviselik a teljes reggeli napsütést és a világos délutáni árnyékot. A Juncus bármilyen nedves talajtípusban nőhet, amely szerves anyagban gazdag. A trágyázásra általában nincs szükség.

Juncus vízigénye

A következetes nedvesség a legegészségesebb növekedést eredményezi. A legtöbb juncus faj jól fejlődik nedves talajokban, amelyeket időszakosan elárasztanak, vagy ha a tó szélére merülnek. A tónövények esetében a legtöbb fajtát legfeljebb 3 hüvelyk mély vízben termesztik. Egyes típusok, mint például a Curly-Wurly (Juncus decipiens ‘Curly-Wurly’), amelyek az USDA 5–9. zónájában szívósak, legfeljebb 1 hüvelyk mély vízben nőnek.

Ha a növényeket nem víz alatti területen termesztik, rendszeresen vízzel, hogy a talaj mindig 6 hüvelykes mélységig nedves maradjon. A heti 1-3 hüvelyk víz biztosítása általában elegendő, attól függően, hogy a talaj milyen gyorsan kiszárad.

Metszés és tisztítás

A legtöbb juncus fajta nyár végén oltja be a vetőmagot, és télen hűvösebb éghajlaton hal meg. A magfejek levágása, amikor elkezdenek kialakulni, megakadályozza, hogy a növények a vetőmagon keresztül terjedjenek.

Vágja vissza az elhalt lombozatot a földre, miután megsárgult, és természetesen visszahal. Vágjuk vissza a lágy rohanás régi, rongyos lombjait kora tavasszal enyhe éghajlaton, ahol régi, holt szárak halmozódnak fel, de évről évre új növekedés jelenik meg.

A metszés előtt törölje le a metszőollók pengéit izopropil-alkoholban áztatott ruhával, hogy megakadályozza a betegség organizmusainak terjedését. Vágja ki a sérült vagy halott leveleket az év bármely szakában, hogy javítsa a növény megjelenését.

Növelje a Juncust konténerekben

A Juncus a rizómáknak nevezett földalatti gyökerekkel terjed, és egyes fajták invazívak lehetnek. A sárba süllyedt nagy tartályba vagy tókosárba ültetés megakadályozza, hogy a juncus elterjedjen a kívánt termőterületen túl.

Kétévente ássa ki a rizómákat a tartályból, vagy amikor a pot zsúfolttá válik. Vágjuk a rizómákat 2-3 hüvelykes szakaszokra, minden szakasz látható rügyeket tartalmaz, éles, fertőtlenített kerti késsel. Ültesse újra az osztott rizómákat úgy, hogy a rügyek felfelé nézzenek, 8-24 hüvelyk távolságra egymástól, az adott fajta teljes érett méretétől függően.