Az én Jalapenóim feketék a növényen

1 min read

 

A Közép- és Dél-Amerika trópusi régióiban őshonos borsnövényeket – köztük a jalapenót – évezredek óta termesztik. Kolumbusz Kristóf az Újvilágba való behatolása után paprikát szállított vissza Európába. A jalapenók fűszeressége az érettséggel növekszik, és a jalapeno, amely feketévé válik a növényen, nem ad okot aggodalomra.

Érettség

A növényen feketére vált Jalapenos a bors növekedési és érési folyamatának természetes része. Valójában ez azt jelzi, hogy itt az ideje a jalapeno betakarításának. A borsot akkor kell szedni, ha feketés-zöld színű. Az érettség eléréséhez körülbelül 72 napra van szükség. A paprikát kézzel könnyen le lehet törni, bár egyes kertészek levágják őket, hogy minimalizálják a növény esetleges károsodását.

Íz

Az érettséget elért jalapeno kis repedéseket mutat a válla körül a gyümölcs tetején. Szinte bármikor szedhetők, és ehetőek és tele vannak ízekkel a növekedés minden szakaszában. Mégis, azok, akik a jalapenók ismerőinek tartják magukat, észreveszik a különbséget, amikor összehasonlítják az érett és éretlen jalapenók ízét. Számos jalapeno fajta létezik, mindegyik különböző fokú erővel.

Megfontolások

Az a tény, hogy a paprika fekete színűvé válik egy növényen, nem jelenti azt, hogy akkoriban feltétlenül meg kell szedni őket. A betakarításra nincs meghatározott idő vagy abszolút jelzés; a kertészek nyugodtan választhatják a borsot az ízlés alapján. A Jalapenos jellemzően 2 1/2 és 3 1/2 hüvelyk közötti hosszúságúra nő. Vastag falakkal felruházva, amelyek megtartják a bors csípős ízét, a jalapenók annál forróbbá válnak, minél tovább nőnek.

Érdekességek

A Texas A&M Egyetem becslése szerint évente 200 000 font jalapeno magot ültetnek Mexikóba. A jalapeno ideális pácoláshoz, konzerváláshoz vagy mexikói ételek összetevőjeként. A hő minimalizálható az edénybe bevitt jalapeno magok számának csökkentésével. Az enyhébb ízt kedvelő szakácsoknak kerülniük kell a magokat, és csak a bors húsos falát kell használniuk. A borsban lévő hőt a kapszaicin nevű olaj okozza.

Turn your Android Phone into Money by Playing These Games!

Mobile phones you use on a daily basis are also devices that can make you some extra cash. And for all Android users out...
administrator
2 min read

6 módszer a dohos szag kihozására a ruhákból és törölközőkből

 A mosodai szag olyan dolog, amivel évek óta küzdök. Két tizenéves fiúnál a dohos ruhák adottak. Mivel nyáron magas a páratartalom, hajlamosak vagyunk dohos...
ad
6 min read